Більше половини електроенергії у Данії виробляється енергією вітру. Україна вивчає передовий досвід

28 бер 2019

Більше половини електроенергії у Данії виробляється енергією вітру. Україна вивчає передовий досвід

   Данські технологічні рішення та інвестиції дозволять знизити вартість "зеленої" енергетики для українських споживачів та сприятимуть її сталому розвитку

   Під час робочого візиту до Королівства Данія фахівці Міненерговугілля, ДП «НЕК «Укренерго», Української асоціації вітрової енергетики взяли участь у серії семінарів та зустрічей з представниками ключових державних установ та комерційних компаній електроенергетичної галузі країни. Українську делегацію очолювала генеральний директор Директорату енергетичних ринків Міненерговугілля, голова Українсько-данського енергетичного центру Ольга Буславець.


   Метою поїздки було як вивчення данського досвіду забезпечення балансової надійності енергосистеми в умовах суттєвої частки відновлюваної енергетики, так і залучення данських технологій та інвестицій в електроенергетичний сектор України. Адже в Данії сумарна потужність сонячних і вітрових електростанцій перевищує піковий попит на електричну енергію (понад 6 ГВт). І за підсумками 2018 року більше 52% всієї електроенергії в країні було вироблено саме з енергії вітру. Водночас при цьому забезпечується висока надійність постачання електричної енергії споживачам – середня тривалість незапланованих перерв електропостачання на одного споживача (SAIDI) упродовж останніх десяти років не перевищувала 40 хвилин на рік.
 
   Члени делегації ознайомились із роботою головного диспетчерського центру Оператора системи передачі Данії Energinet.DK, механізмами забезпечення балансової надійності енергосистеми, роботою різних сегментів ринку електричної енергії, системами прогнозування виробництва та споживання на різні інтервали упередження, тощо.
 
   Під час семінару в Данському енергетичному агентстві (DEA) учасники проаналізували нову методологію забезпечення безпеки постачання, що заснована на ймовірнісному підході. На відміну від усталеної методики за критеріями N-1/N-2, такий підхід є більш комплексним і охоплює увесь технологічний процес від виробництва електроенергії до її постачання безпосередньо споживачу. 
 
   Також проведено низку важливих зустрічей з представниками ключових комерційних компаній. Головний меседж - данський бізнес розуміє економічні та технічні виклики, які стоять перед електроенергетичною системою України в рамках поточної моделі підтримки ВДЕ за «зеленим» тарифом і очікує на запровадження аукціонів на квоти підтримки.
 
   При цьому готовий пропонувати на таких аукціонах значно нижчу ціну за «зелену» електроенергію в порівнянні з поточним «зеленим» тарифом. До прикладу, інвесторами було наголошено на можливості майже двократного зниження ціни за 1 кВт год виробленої на СЕС електроенергії, до 8 євроцентів з поточних 15-ти. Але і це не межа, оскільки за результатами останніх технологічно нейтральних аукціонів, проведених у Данії, середній тариф на СЕС уже наближається до чотирьох євроцентів/кВт год (нижче тарифу теплової генерації в Україні). І це при повній відповідальності за небаланс своїх фактичних та прогнозних графіків відпуску електроенергії!
 
   Головною рекомендацією зі сторони данських інвесторів була необхідність створення простих, зрозумілих і конкурентних умов проведення майбутніх аукціонів.  Та дотримання договірних зобов’язань щодо виплат за акцептованою ціною впродовж всього терміну підтримки. Генеральний директор запевнила, що під час розроблення підзаконних актів з імплементації нової моделі підтримки Міненерговугілля керуватиметься саме озвученими принципами, враховуючи кращі світові практики і експертні рекомендації.
 
   У межах візиту українська делегація за участю посла України в Данії Михайла Видойника провела зустріч з представниками компанії Vestas, що є одним із світових лідерів із виробництва вітротурбін, та компаніями CONWX, ENFOR, які працюють у сфері моделювання і прогнозування генерації сонячних і вітрових електростанцій.
 
   Точні системи прогнозування виробітку СЕС і ВЕС необхідні як Оператору системи передачі для забезпечення балансової надійності енергосистеми на всіх етапах ведення режиму, так і виробникам, оскільки дозволяють знизити обсяг небалансів та, як наслідок, витрати на їх врегулювання. Зазначені компанії у своїх розрахунках використовують глобальні загальносвітові кліматичні моделі і, таким чином, не потребують додаткової інформації з метеопостів України чи локальних прогнозів погоди.
 
   Як наслідок, за запевненням розробників, такі програмні засоби можуть бути швидко розгорнуті на об’єктах відновлюваної енергетики України впродовж кількох тижнів і дозволять забезпечити середню похибку прогнозування генерації СЕС і ВЕС у межах 5%. Це значно знизить вимоги до обсягу дефіцитних резервів вторинного регулювання і підвищить спроможність ОЕС України до інтеграції значно більшого обсягу ВДЕ. Водночас більш точна система прогнозування дозволить зняти побоювання інвесторів щодо появи додаткових значних фінансових витрат після введення повної відповідальності за небаланс.
 
   За підсумками зустрічі з компанією Vestas, Ольгою Буславець було досягнуто попередньої домовленості про надання Міненерговугілля доступу до опрацьованих статистичних даних компанії щодо вітрової активності за 20-річний період спостережень. Це дозволить створити деталізований інтерактивний вітровий атлас України, що допоможе Міністерству та інвесторам більш ефективно визначати пріоритетні місця для будівництва вітропарків та оптимальним чином роззосередити вітрову генерацію, наблизивши її до вузлів навантаження.
 
   Із спостережень - за час перебування української делегації в Данії було особливо вітряно. Як наслідок, 17.03.2019 вітроелектростанціями Данії було вироблено 102 ГВт год електричної енергії, або 115 % від добового споживання країни. У результаті такого перевиробництва вартість згенерованої ВЕС електроенергії знизилась до нульових (а в окремі години – від’ємних) значень. Тому робота частини вітрогенераторів була призупинена, щоб не доплачувати за вироблену ними ж електричну енергію!
 
   У підсумку, досвід Данії свідчить, що сталий розвиток відновлюваної енергетики можливий лише при раціональному, прагматичному підході, який передбачає:
-  максимальне залучення об’єктів ВДЕ до ціноутворення на ринку електричної енергії (участі в ринку на добу наперед, внутрішньодобовому і балансуючому ринках);
-  повну відповідальність за небаланс фактичних і акцептованих графіків СЕС і ВЕС;
- запровадження точної системи прогнозування виробітку електроенергії сонячними і вітровими електростанціями;
- будівництво стійких міжсистемних зв’язків та інтеграцію до спільного ринку електроенергії країн ЄС;
- розвиток ефективної маневрової генерації;
- прозору аукціонну модель підтримки відновлюваної енергетики.
 
   Реалізація цих заходів потенційно дозволить не лише досягнути 100 % ВДЕ у виробництві електроенергії, але й знизити її вартість для споживачів у порівнянні з традиційною генерацією. Саме тому, Міністерство просить народних депутатів України (Комітет ВРУ з питань ПЕК, ядерної політики та ядерної безпеки), Олександр Домбровський, Olga Bielkova, Lev Pidlisetskyy, Вікторія Войціцька, Nataliya Katser-Buchkovska, Олексій Рябчин, Артур Мартовицький, Юрій Чижмар  та ін.) підтримати пропозиції Міненерговугілля, які враховують у тому числі і досвід Данії, під час розгляду профільного законопроекту 8449-д у Верховній Раді України у другому читанні. Адже тільки спільними зусиллями Парламенту, Уряду, Оператора системи передачі, енергокомпаній, інвесторів, девелоперів, фінансових інституцій, усіх інших зацікавлених сторін буде можливо суттєво збільшити частку ВДЕ, забезпечивши при цьому операційну безпеку функціонування ОЕС України і прийнятні тарифи на електроенергію для споживачів.