ОТГ Черкащини за «теплі» кредити

16 кві 2019

ОТГ Черкащини за «теплі» кредити

   За 7,5 років реалізації державної програми підтримки впровадження енергоефективних заходів в житловому фонді за отриманням кредитних ресурсів на заходи з енергозбереження на Черкащині звернулось близько 11 тисяч власників житла з числа фізичних осіб та ОСББ на загальну суму 218,1 млн грн.
   Меморандум про співпрацю у сенсі запровадження програм співфінансування «теплих кредитів», енергосервісу та енергоменедежменту із 30 об’єднаними територіальними громадами (ОТГ) цими днями підписало Державне агентство з енергоефективності та енергозбереження України (Держенергоефективність).
Символічне започаткування співпраці відбулось у ході V Форуму енергоефективного партнерства.
   Як повідомив сайт Держенергоефективності, волю до реформ та активне бажання ставати менш енергозалежними, проявили ОТГ в 16 областях. Серед них ОТГ Черкаської, Київської, Полтавської, Тернопільської, Житомирської, Харківської, Дніпропетровської, Запорізької, Одеської, Херсонської, Івано-Франківської, Рівненської, Миколаївської, Сумської, Чернівецької та Луганської обл.
   У рамках партнерства Держенергоефективність та понад 30 ОТГ домовились спільно впроваджувати:
   - програми спів фінансування «теплих кредитів» для населення та ОСББ;
   - енергосервісу для утеплення дитсадків, лікарень та інших бюджетних установ;
   - енергоменеджменту у бюджетній сфері.
   «Як відомо, завдяки проведеній Урядом реформі децентралізації, місцеві громади мають достатні фінансові ресурси, які варто раціонально інвестувати у корисні проекти, у т.ч. у сфері енергоефективності», - пояснив Сергій Савчук.
   Так, наприклад, після запуску місцевої програми «теплих кредитів» у Лозівській ОТГ (Харківська область) попит ОСББ на енергоефективні заходи зріс у 3 рази, а обсяг залучених коштів у цьому напрямі – у 7 разів: із 230 тис. грн у 2017 р. до 1,5 млн грн у 2018 році.
ОТГ також приєднуються до процесу впровадження енергосервісу. Перші 6 ЕСКО-договорів укладено у 3 ОТГ Полтавської, Донецької та Київської областей. У результаті ці громади вже в цьому опалювальному сезоні зекономили від 15% до 30% енергоресурсів.
   Крім цього, важливо запроваджувати енергоменеджмент. Так, системи розумного управління енергоресурсами вже діють в 16 ОТГ, а ще в 38 ОТГ - розробляється. До прикладу, за перший рік впровадження енергомоніторингу Баранівська ОТГ (Житомирська обл. – авт.) заощадила 350 тис гривень. 
   «З огляду на переваги запропонованих механізмів у сфері енергоефективності, закликаю усі ОТГ запроваджувати ці інструменти у співпраці з Держенергоефективності», - повідомив Сергій Савчук.

   Як виявилось Черкащина у цьому процесі далеко не на останньому місці. Це слідує з «Інформації про видані кредити приватним особам, об'єднанням співвласників багатоквартирних будинків та житлово-будівельним кооперативам для здійснення заходів з підвищення енергоефективності у 2019 році», яку автору цих рядків надали у Черкаській обласній державній адміністрації.
Цитуємо: «З метою стимулювання об’єднань співвласників багатоквартирних будинків (далі – ОСББ), житлово-будівельних кооперативів (далі – ЖБК) 
до впровадження енергоефективних заходів шляхом відшкодування частини відсоткової ставки по кредитах, залучених на придбання обладнання 
та/або матеріалів в Черкаській області рішенням обласної ради внесено зміни до Програми підвищення енергоефективності та зменшення споживання енергоносіїв Черкаської області на 2011–2015 роки (далі – Програма) 
та продовжено Програму до 2020 року в частині стимулювання населення до енергоощадних заходів. В області у 2019 році діє 6 міських та 18 районних програм, в Лисянському та Черкаському районах не продовжено дії програм.
З обласного бюджету на виконання заходів Програми у 2019 році передбачено 400 тис грн, місцевими бюджетами (міст – Черкаси, Золотоноша, Канів, Умань, та районів – Городище, Драбів, Жашків, Звенигородка, Золотоноша, Катеринопіль, Корсунь-Шевченківський, Маньківський, Тальнівський, Шполянський) – 3,59 млн грн.
В області уповноваженими банками (АТ Ощадбанк, АБ Укргазбанк, 
АТ Укрексімбанк) за І квартал 2019 рік приватним особам, ОСББ та ЖБК для здійснення енергоефективних заходів та заміни газових котлів видано 139 кредитів на загальну суму 4,87 млн грн (у т. ч.: для придбання котлів видано 4 кредити на 0,08 млн грн, для впровадження енергоефективних заходів – 135 кредитів на 4,79 млн грн) та отримали компенсацію на заходи з енергозбереження 497 позичальників на загальну суму 45,7 тис грн, у тому числі 27,2 тис грн з обласного бюджету. 
Довідково: З початку реалізації державної програми підтримки впровадження енергоефективних заходів в житловому фонді в рамках виконання постанови Кабінету Міністрів України від 17 жовтня 2011 р. № 1056 в Черкаській області за отриманням кредитних ресурсів на заходи з енергозбереження на загальну суму 218,1 млн грн звернулось 10855 власників житла, а саме: 10800 фізичних осіб, якими отримано 204,2 млн грн та 55 ОСББ на суму 13,9 млн грн. З обласного та місцевих бюджетів компенсовано 3,4 млн грн 6623 позичальникам».