Енергосистема України потребує розвитку нових сегментів, зокрема високоманеврової генерації, - Ольга Буславець

09 сер 2019

Енергосистема України потребує розвитку нових сегментів, зокрема високоманеврової генерації, - Ольга Буславець

   Інструменти та засоби забезпечення балансової надійності ОЕС України були у фокусі уваги круглого столу, організованого Європейсько-українським енергетичним агентством. Захід зібрав представників ЦОВВ, ДП «НЕК "Укренерго"», профільних асоціацій, бізнес спільноти, експертів галузі.
   Представляючи позицію Міненерговугілля, генеральний директор Директорату енергетичних ринків Ольга Буславець підкреслила нагальну потребу розвитку нових генеруючих потужностей із необхідними для енергосистеми динамічними характеристиками, зокрема – високоманеврової генерації. Це є критично важливим для забезпечення надійної роботи енергосистеми в умовах стрімкого зростання частки відновлюваної енергетики з негарантованим графіком відпуску електроенергії.
   Особливо – з урахуванням поки що несинхронізованого з ENTSO-E режиму роботи основної частини ОЕС України, що унеможливлює купівлю/продаж електроенергії на спільному з країнами ЄС балансуючому ринку.
   «Існує ризик, - зазначила Ольга Буславець, - що інвестори не встигнуть зреагувати на зростання попиту на нову потужність і в стислі терміни забезпечити уведення необхідного обсягу балансуючих резервів. Особливо – на початковому етапі функціонування оптового ринку з уведеними обмеженнями».
   Тому, для забезпечення на конкурсній основі додаткових економічних чи інфраструктурних стимулів тим інвесторам, які вчасно реалізують необхідні для енергосистеми проекти та на виконання Закону України «Про ринок електричної енергії», Міненерговугілля розробило Порядок проведення конкурсу на будівництво генеруючої потужності та виконання заходів з управління попитом, який 10.07.2019 було прийнято на засіданні Уряду.
   Презентуючи покроковий алгоритм проведення конкурсу та часові рамки кожного з етапів, Ольга Буславець, зокрема, представила:
- процедуру ініціювання конкурсу;
- порядок формування конкурсної комісії;
- вимоги до конкурсної документації та учасників конкурсу;
- вимоги до мінімальної та максимальної величини додаткової потужності;
- гарантійне забезпечення учасників і переможців конкурсу;
- процедуру проведення конкурсу та визначення переможця;
- порядок застосування стимулів;
- порядок розрахунку платежів.